15 Aralık 2016 Perşembe

ROMA PARKINA SOSYAL TESİS YAPILACAK


Son haftalarda tartışmalara neden olan İstanbul’un Cihangir semtindeki Roma Parkı (Bahçesi) yanında bulunan alana sosyal tesis yapılmasına ilişkin imar planı değişikliği İstanbul büyükşehir belediyes (İBB) meclisi tarafından kabul edildi.

Oylamada CHP’li üyelerin ret oyu kullandığı imar planı değişikliği için söz alan CHP’li Ülkü Koçar, “Burada yaşayanlar bunu istemiyor. Burası orada nefes alabilecek bir yer. Biz burada tarihi kalıntıların olduğu yerde inşaat yapıyoruz” diye konuştu.

Bölgeye sosyal tesis yapılmasına itiraz eden CHP’li Hüseyin Sağ ise değişikliğin halka sorulmasını istedi: “Burası Cihangir’de Roma Parkı. İnsanlar sosyal tesisi yapılmasını istemediklerini söylediler. Oturuyorlar, eğleniyorlar. ‘Parkı bozmayın’ dediler. Önce makine sokuldu, tarihi eserler çıkınca durduruldu. Şu anda da plan değişikliği yapılıyor. Halkı sorularak yapılsın.”

Oylamada itirazlara rağmen imar planı değişikliği kabul edildi.

Ne olmuştu?

2009 yılında arkeolojik park ilan edilen Cihangir Roma Parkı’na Beyoğlu Koruma Amaçlı İmar Planları kapsamında Biri şu anda inşaatın başladığı yer, biri bostanın olduğu yer diğer ikisi Roma Parkı’nın içinde olmak üzere dört sosyal tesis yapılması planlanıyordu. 20 Ekim Perşembe günü bostanın yakınındaki otopark olarak kullanılan alanda bir inşaat başlamıştı. Arkeolojik ve jeolojik etüt gerektiren alan olduğu halde müze denetimi dışında, tabelasız, ruhsatsız olarak devam etmişti. Mahallelilerin tepkileri üzerine inşaat durmuştu.

Mahallelinin sosyal tesislere dayanak olan imar planına açtığı dava 2014 yılında iptal edilmiş, 2015 yılında Danıştay kararı kaldırmıştı. Alanda yeniden bir bilirkişi keşfi yapılmıştı. Yargı süreci halen devam ediyor.

Roma Parkı’nın yanıdaki alanda 25 Ekim Salı günü Çevik Kuvvet koruması altında iş makineleri tekrar çalışmaya başlamıştı. Mahalleliler bir kez daha oradaydı; kepçe durdurulmuştu.

27 Ekim’de, çalışmaların İstanbul Arkeoloji Müzeleri denetiminde yapılması gereği kararı alınmış ancak bu karara rağmen 1 Kasım Salı günü iş makineleri Özel Tim eşliğinde tekrar çalışmaya başlamıştı. Gerekli karar tanınıp iş makinalarının durdurulmasına kadar geçen zamanda, arkeolojik bulguları içeren dolguların önemli bir kısmı yok edilmişti. Yani inşaat durmuş, ama miktarı bilinmeyen arkeolojik bulgu hafriyat kamyonlarıyla taşınmıştı. Cihangir Güzelleştirme Derneği konuyla ilgili suç duyurusunda bulunmuştu.

Son olarak, alanda arkeolojik kazı çalışması yapan İstanbul Arkeoloji Müzeleri Müdürlüğü, herhangi bir kültür varlığına rastlanmadığını belirtmişti.


kaynak: diken

0 yorum:

Yorum Gönder