16 Şubat 2017 Perşembe

SAPIENS VE HOMO DEUSUN YAZARI İLE İNSANLIK VE GELECEĞİ ÜSTÜNE SÖYLEŞİ

Yuval Noah Harari, İsrail’in Kudüs şehrindeki İbrani Üniversitesi’nde dünya tarihi dersi veren bir akademisyen. (Diğer milyonlarca kişi gibi) kendisinden haberdar olmam 2014 yılında raflarda yerini alan Sapiens (Hayvanlardan tanrılara insan türünün kısa bir tarihi) ve 2016’da yayımlanan Homo Deus (Yarının kısa bir tarihi) başlıklı -büyük bir iştahla, yutarcasına okuduğum- kitapları sayesinde oldu.



Harari geleneksel ‘Tarihçi Akademisyen’ ezberimizi alabildiğine detaylı, tutarlı ve kışkırtıcı yöntemlerle bozarak ilk kitabı Sapiens’ta (sandığımızdan çok uzun bir maziye sahip) Dünya gezegenindeki yaşam savaşında Homo Sapiens olarak adlandırılan türümüzün bütün acizliğine rağmen nasıl gelip geldiğine bakıyor.



Tanrıya özenen insanın arayışı

Bencilce bir hırs ve iştahla kazanılıp, teknolojiyle perçinlenen bu galibiyetin ardından gelen (ve gelecek) süreç ise Homo Deus (Tanrı İnsan) kitabının konusu. Homo Deus, teknolojinin en büyük meyvesi olarak kabul edilen yapay zeka ile donanacak sistemlerle insanın (ve ikisinin birleşiminden doğacak olası yeni bir ırkın) ilişkilerine göz atıyor (önemli bir tespiti olan ‘faydasız insanlar’ meselesine ayrı bir haberde bakmıştık).

Tarih insanın Tanrı’yı icat etmesiyle başladı ve Tanrı’ya dönüşmesiyle son bulacak. (Y. N. Harari)

Aşağıda tamamını izleyebileceğiniz söyleşi Harari’nin 25 Ocak 2017 tarihinde İstanbul’daki konuşmasının ertesi günü gerçekleştirildi.



1 saatlik bu söyleşinin 11 parçadan oluştuğunu ve Türkçe altyazılı olduğunu hatırlatmak isterim (altyazı desteğiniz kapalıysa video oynatıcının alt çubuğundaki düğmesinden etkin hale getirebilirsiniz).



kaynak: dünyahalleri

0 yorum:

Yorum Gönder